Utsiktsbilde som viser hus og sjø i bakgrunnen

Dette bør du sjekke opp før du kjøper tomt

Tenk deg at du er på utkikk etter en tomt til huset du ønsker å bygge. Hva ville du sett etter, og hvilke kriterier ville du stilt? Vår erfaring er at de aller fleste ser etter attraktiv beliggenhet, fin utsikt og gode solforhold når de er på tomtejakt. Men har du planer om å bygge hus, er det noen veldig viktige sider ved tomten du bør sjekke ut før du bestemmer deg for å kjøpe.

 

Spørsmålene du bør stille ved kjøp av tomt

 

Når du skal bygge hus med Nordbohus, har du to valg: du kan kjøpe tomt gjennom oss, eller du kan finne en tomt på egenhånd og kjøpe den privat. Velger du sistnevnte alternativ er det viktig at du har tungen bent i munnen når du skal inspisere tomten. Det kan nemlig finnes en del fallgruver som hindrer deg fra å utnytte tomten slik du ønsker og bygge huset slik du ser det for deg.

Bendik Kleve Hoff er daglig leder i Nordbohus Asker og Bærum. I løpet av sin karriere har Bendik hjulpet mange kunder med å finne tomt og bygge drømmehuset sitt. Han er veldig klar på at noe av det viktigste du gjør når du skal bygge hus, er å sjekke ut tomten grundig før du eventuelt velger å kjøpe den.

 

Daglig leder Bendik Kleve Hoff i Nordbohus Asker og Bærum AS
Bendik Kleve Hoff, daglig leder i Nordbohus Asker og Bærum AS.

 

Ifølge Bendik er dette noen av de viktigste spørsmålene du bør stille tomteeier:

 

Hvilke kommunale bestemmelser og reguleringer gjelder for tomten?

Er det tinglyst noen heftelser på eiendommen som kan by på problemer?

Er det krav til opparbeidelse av vei eller utbedring/oppgradering av vann/avløp?

Har boligtomten tilstrekkelig brannvannsdekning?

Må tomten utredes for støy? Må man bygge støyskjerm mot vei?

 

 

Det er forskjellige krav og praksis fra kommune til kommune. Det er ofte mye som ikke kommer tydelig frem i en salgsoppgave. Jeg anbefaler sterkt å sjekke spesielt dette med brannvannsdekning. Spør gjerne megler. Har ikke tomten tilstrekkelig brannvannsdekning kan det føre til ekstra kostnader på flere hundre tusen.

 

Bendik Kleve Hoff, daglig leder i Nordbohus Asker og Bærum AS

 

Fargerik himmel sett fra hustomt
Det kan være lett å falle for utsikten på en tomt, men det viktigste er å sjekke at du faktisk får utnyttet den.

 

Les også: Tomtebefaring – gode tips fra en byggeleder

 

Bør man legge mer penger i tomten eller huset?

Når du skal bygge hus, vil du sannsynligvis sette opp et budsjett for prosjektet i sin helhet. Men hvor stor andel av budsjettet bør du egentlig vie til tomten?

 

 

Hvis du finner drømmetomten og må velge, ville jeg lagt mer penger i tomten og mindre i huset. Boligen kan alltid bygges på eller oppgraderes, gitt at du holder deg innenfor kommunale bestemmelser og reguleringer.

 

Bendik Kleve Hoff, daglig leder i Nordbohus Asker og Bærum AS

 

Utsikt sett unik enebolig på Averøy
I pose og sekk? Her ser du den flotte eneboligen Link på en fantastisk tomt i Averøy.

 

- Både boligen og beliggenheten bidrar til at en bolig stiger i verdi, men den største verdistigningen får man av tomtens beliggenhet, forklarer Bendik. Han er likevel klar på at det første han vil anbefale er å kontrollere at det ikke vil dukke opp noen uforutsette kostnader for tomten.

 

Les også: Små tomter - store gleder!

 

Vi tilpasser huset for tomten din

I dagens marked er det mange tomter med ulike utfordringer. Sitter du på en flat tomt, en skrå tomt, en liten tomt, en stor tomt?  Nordbohus har lang og god erfaring med å se løsninger og tilpasse forskjellige typer hus for ulike tomter. Vi tegner også hus i samarbeid med Mestergruppen Arkitekter og deg som kunde.

- Mange tror at Nordbohus kun bygger ferdighus, men det er ikke det vi driver mest med. Vi bygger faktisk flere arkitekttegnede hus og kundetilpassede kataloghus enn noe annet, forteller Bendik.

 

Stor og moderne enebolig bygd på skrå tomt av Nordbohus
Eneboligen Kuba bygd på skrå tomt av Nordbohus Asker og Bærum.

 

Les også: Utfordrende tomt ble unik eiendom

 

Kjøpe tomt gjennom Nordbohus?

Nordbohus har tomter til salgs over hele Norge. Vi jobber daglig med byggesaker og er godt kjent med de kommunale bestemmelsene og reguleringene i de ulike kommunene. Ved å kjøpe en tomt gjennom Nordbohus kan du være sikker på at alle fallgruver har blitt sjekket ut. Er det noen kommunale krav som vil medføre en ekstra kostnad for kjøper, kan du være trygg på du vil bli informert om dette veldig tidlig i prosessen.

Ta kontakt med din lokale forhandler

 

Skrevet av Hedda Ingeborgvik, Bennett Reklamebyrå

Finn forhandler

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18