Huset med den røde døra

Camilla, Thomas og deres datter koser seg i nyhuset
Thomas er godt fornøyd med det nye huset
Et stort åpent rom inndelt i soner. Kjøkken er sentralt plassert i midten av huset, og fra spisestuen er det utgang til uteplass i atriumet.
Romslig stue med store vinduer
Huset er designet i et atrium som gir en privat og lun uteplass i midten. Ikke ulikt suksess-eneboligen Lystig.
Godt med benkeplass på kjøkkenet og veldig god stemning. Det liker vi!

I Nord-Trøndelag, like utenfor Verdal sentrum og med en kornåker som nærmeste nabo, ligger en ny flott, gråmalt enebolig på ett plan. Her er familien Altø/Nessemo i ferd med å bo seg inn i hjemmet som de selv har vært med på å utforme helt fra grunnen. Etter å ha tatt seg god tid med planlegging, og en trygt gjennomført byggeprosess, kunne de i mars 2012 flytte inn gjennom den stilige, røde ytterdøra. Vi kommer tilbake til den.

Det begynte med at Camilla Altø (31) og Thomas Nessemo (41) satt med hvert sitt hus på ulike kanter av Verdal. Verken særlig praktisk, økonomisk eller romantisk for et kjærestepar. De ble snart enige om å bygge sammen, men hvor? Thomas er brannmann og må bo innen en viss avstand fra stasjonen, og yngste sønn Adrian (11) går på skole i nabobygda Vinne. Det ideelle hadde vært å finne en tomt midt i mellom, det ville gitt fin gangavstand til både jobb og skole. Tomter for enebolig vokser ikke akkurat på trær i Verdal, men de gikk lenge og siklet på en ledig plass med akkurat riktig beliggenhet, i utkanten av et etablert boligområde. For å gjøre historien kort; etter en del om og men fikk de tilslag på tomten, og jakten på selve Huset kunne begynne.

Håndtegnet skisse
– Vi skaffet oss en mengde huskataloger, og fikk mye inspirasjon av å bla i dem, sier Thomas. – Jeg kjente litt til den lokale byggebransjen fra før, og visste at Nordbohus hadde svært dyktige og pålitelige folk. Og ikke minst at de var eksperter på eneboliger. Derfor troppet vi opp på kontoret deres i januar 2011, med en håndtegnet skisse av drømmehuset vårt. “Kan du bygge dette,” liksom. Konsulenten så straks at skissen lignet veldig på en Nordbohus-modell de hadde i arkivet, og anbefalte oss å bruke den som utgangspunkt. Da vi gikk derfra, var vi helt klar på at Nordbohus skulle få bygge huset vårt, slår Thomas fast.

– Det som gjorde utslaget for min del, var nok at konsulenten umiddelbart oppfattet hvilken smak vi hadde, skyter Camilla inn. – Etter å ha hørt litt på våre tanker og ønsker, trakk han frem en brosjyre og viste oss en helt ny og spesiell ytterdør fra Swedoor. Den røde, stilige døra gikk rett i hjertet på oss, og vi bestilte den der og da. På en måte kan vi si at hele huset ble bygd rundt den døra, sier hun og ler.

Grundig planlegging
Før de kom i gang med selve byggingen, brukte de mye tid på å tenke ut løsninger og detaljer, noe de anbefaler alle husbyggere å
gjøre. – Vi brukte også slekt og venner som sparringpartnere, samtidig som vi leste boligblogger og surfet på nettet etter tips og gode råd. Det ble mye frem og tilbake med diskusjoner og planlegging, og det kunne nok slite både på humør og tålmodighet innimellom. Dessuten må jo arkitekten hos Nordbohus ha blitt ganske lei av oss, med våre stadige endringer av ønsker – ikke minst når det gjaldt vindusløsninger. Men i ettertid er vi sjeleglade for at vi tok oss tid til å være så grundige. Etter å ha bodd her i et drøyt år, har vi faktisk ikke funnet noe som burde vært gjort annerledes. Huset er blitt helt perfekt til vårt bruk, sier en fornøyd Camilla.

Atrium med mye lys
Huset er en atriumsmodell preget av mye gjennomlys, og med kjøkkenet som et hjerte midt i. Stuer og soverom er plassert ut mot yttersidene, og huset har fått hver sine soner for barn og voksne. Elleveåringen residerer i sin egen avdeling, der han har god plass til å ta imot venner, gjøre lekser og drive med sine hobbyer. En dobbel skyvedør med glass sørger for avskjerming mot fellesarealene, samtidig som mor og far har en viss oversikt over aktivitetene i ungdomsklubben. En løsning begge parter tydeligvis lever godt med.

Camilla og Thomas har ellers valgt skyvedører mange steder i huset, noe som både sparer plass og gjør arealene ekstra fleksible. Noen måneder etter innflyttingen kom Vilma, familiens yngste, til verden. Hun har selvsagt også fått sitt eget koselige prinsesserom, som skal tas i bruk litt etter hvert. De to eldste barna, Per Arne (21) og Anna Marie (18) studerer og bor ikke hjemme, men i det grå huset med den røde døra er det alltid plass når de kommer på besøk.


Home is where our story begins
Camilla og Thomas har dokumentert hele prosessen fra start til mål i bloggen Home is where our story begins Her finner du masse fine bilder, morsomme kommentarer, nyttige tips og tanker de har gjort seg underveis. Bloggen tar også for seg livet etter innflyttingen, og handler i det hele tatt om det å skape et
hjem. Vi anbefaler et besøk på det varmeste!


Skrevet av Bjarne Bårdstu, Engasjert Byrå, 2013.