Fra kunsthåndverk til praktfull enebolig - Villa Lilla 2

Villa Lilla 2 i vakkert vinterlandskap ved fjorden.

Nordbohus har fått en ny enebolig. En enebolig som legger til rette for interaksjon mellom mennesker.

Villa Lilla 2 er designet av arkitekt Else Dahlseng. Den kreative prosessen tok utspring i kunsthåndverk som strikkemønstre og treskjæringstradisjoner. Arkitektene studerte håndverket ned på detaljnivå, og overførte teknikk fra håndverk til design av bolig.

-Den gamle tradisjonen fra strikketøy og håndarbeid har blitt til noe nytt i en annen form. Vi har strikket oss oppover i bygget, felt av, lagt til og hoppet over en maske når vi så nytten i et vindu eller en dør. En form må komme fra noe, og det gjør Villa Lilla, forteller arkitekt Else Dahlseng.

Else Dahlseng på kontoret i Trondheim
Else Dahlseng på kjedekontoret for Nordbohus i Trondheim.

Navnevalg med dypere mening

Kjært barn har mange navn, og navnevalget for denne eneboligen er ikke tilfeldig. «Lilla» betyr blant annet: fred i sinnet, magi, mysterier, fri vilje og hensikt. I blomsterspråket er betydningen av en lilla blomst «jeg ønsker deg lykke og hell i livet».

- Det synes vi var en fin ting å ha i huset, forteller Stian Moursund som er markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus.

Luftig og åpent design

Villa Lilla 2 er laget for interaksjon mellom mennesker, forteller arkitekt Else Dahlseng. Trivsel står i fokus, og det åpne dagligrommet er en god arena for å møtes på grunn av mye luft under taket, og mye lys.

- Vi har også gjort valg med tanke på best mulig utsikt og kommunikasjon med omgivelsene, forteller arkitekten.

Villaen passer godt på både små og store tomter og består av 2 etasjer. I første etasje finner man 3 soverom, bad og teknisk rom. Andre etasje består av en åpen løsning mellom stue, kjøkken, samt romslig bod og adkomst til en stor takterrasse. Gangen i første etasje åpner seg opp på en elegant måte, og blir bredere innover i huset.

Lys og luftig stue med store vinduer
Lyst og luftig med store vinduer i Villa Lilla 2

Funksjon for kundene

Studien av strikkemønsteret hadde ikke som hensikt å inspirere til ny arkitektur, men mer som et grunnlag for å tenke over hva man ser basert på hvor man står og befinner seg i huset.

 - Denne erkjennelsen tok vi med oss da vi så på huset med kundenes øyne. Hva ser vi når vi sitter i sofaen, går opp trappen, ligger i sengen eller jobber på kjøkkenet? Alle disse situasjonene er et vev av sanseinntrykk, og det er nettopp disse inntrykkene som har gitt Villa Lilla 2 sin form, og for eksempel beslutningen om ekstra takhøyde i stue/kjøkken-etasjen. De ønskede funksjonene har skapt det endelige utseendet, og det er nesten litt magisk, avslutter arkitekt Else Dahlseng.

Klikk her for å se video og for å finne din pris på Villa Lilla 2
 

Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå