Eneboligen Front for skrå tomt

Lønner det seg å bygge hus i Lillehammer og omegn nå?

I en urolig verden med stigende renter og priser, tenker du kanskje at boligdrømmen bør settes på vent. Men er det egentlig rett måte å tenke på? Vi har spurt vår boligkonsulent og en finansrådgiver om råd på vegne av deg som vurderer å bygge hus i Lillehammer-området.

Boligmarkedet er på bedringens vei

Her på Lillehammer har boligmarkedet vært utfordrende den siste tiden, men nå opplever vi at det er i ferd med å snu. Det er flere interessenter og flere som deltar på visninger. Vår boligkonsulent, Inger Elise Sveen, opplever også at flere vurderer å bygge hus:

– Jeg snakker med flere som er i en prosess hvor de vurderer å kjøpe seg tomt for å bygge, eller er inne på tanken om å kjøpe nybygg. Med tomtemangelen vi opplever her på Lillehammer, vet jeg at mange er på utkikk etter et gammelt hus på tomten de ønsker, som de kan rive og bygge opp til et nytt. Her lønner det seg selvfølgelig å ta en runde med kommunen før man tar en avgjørelse, da det kan foreligge restriksjoner mot å få gjort dette.

 

Ledige tomter i Smørlykkja

Smørlykkja boligfelt i Gudbrandsdalen

Det finnes flere muligheter for å bygge hus i kort avstand til Lillehammer, som Øyer, Gausdal eller Brøttum:

– Vi har blant annet et spennende felt i Smørlykkja sør på Øyer. Herfra tar det bare 10-15 minutter inn til Lillehammer sentrum, uten å måtte gjennom en eneste bom. Tomtene i Smørlykkja ligger solrikt til med flott utsikt over Øyer, og blant annet Hunderfossen. Her har vi prosjektert ulike forslag til boligmodeller, hvor det er tilrettelagt for utleie. Dette gir muligheter for leieinntekter i et område hvor det er mange turister både sommer og vinter, forteller Inger Elise.

Illustrasjon av boligfeltet Smørlykkja på Lillehammer

Se ledige tomter og les mer om Smørlykkja

 

Bør du vente med å bygge?

– Sitter du på en drøm og en plan om å bygge hus, ser jeg ingen grunn til å utsette det. Mange har et håp om en nedgang i prisene, men når vi ser rundt oss, er det ikke mye som tyder på at det skal skje med det første. Jo raskere man kommer i gang, jo mer kontroll har man over prisene. Mange sitter med en oppfatning av at renten vi opplever nå er uvanlig høy. Om vi ser tilbake i tid, ser vi at den lave renta som har vært, er det som er uvanlig. Det vi ligger på nå er sannsynligvis det vi å lære oss å leve med som den nye normalen, mener Inger Elise.

 

Hva koster det å bygge hus?

Prisen for å bygge hus er naturlig nok det vi får mest spørsmål om fra kundene våre. Du kan få opp den lokale prisen for å bygge alle våre kataloghus ved å registrere deg som bruker på våre nettsider.

 

Fordelen med å bygge med oss er at vi viser deg en total kostnad, som dekker alt fra betongen støpes til nøkkelen settes i døra. Dette, i kombinasjon med at vi setter opp en oversiktlig betalingsplan, gir forutsigbarhet både for deg og banken. Ønsker du å få ned totalkostnaden for prosjektet ditt, er mitt beste tips å ikke legge så mye vekt på «luksusgoder» som du heller kan legge til senere. Det finnes også mange alternativer til det dere kanskje har sett for dere i første omgang, som kan senke totalkostnaden en del.

 

Inger Elise Sveen, boligkonsulent i Nordbohus Lillehammer

 

Tre husmodeller er spesielt populære i Gudbrandsdalen

Her i Gudbrandsdalen har de fleste tomter helninger. Heldigvis har huskatalogen våre mange boliger som allerede er tilpasset for skrå tomter, eller som med små justeringer kan bygges på skrå tomt. Husmodellen Front er en av våre mest populære husmodeller:

Enebolig over to plan

 Lun er en annen populær husmodell som vi har bygd mange ulike versjoner av:

Eneboligen Lun fra Nordbohus

Nordbohus sin bestselgende enebolig, Samspill, er et større hus til flat tomt:

Atriumhus på ett plan

 

Usikker på om du skal bygge nytt eller kjøpe brukt?

Vi anbefaler å sette opp en oversikt over deres faste kostnader ved å bo i et brukt hus per måned, samt hva dere forventer vil påløpe av kostnader til oppussing og vedlikehold i de kommende årene. Sammenlign så dette med hva det vil koste dere å betjene et lån som gir dere muligheten til å bo bekymringsfritt i en ny bolig.

 

Det er mange fordeler med å bygge nytt. Et nytt hus er betydelig mer energieffektivt enn eldre boliger, nye hus har ofte mer praktiske løsninger, og man slipper vedlikeholdskostnader i en tid fremover. Kostnaden ved å bygge er som regel høyere enn ved å kjøpe brukt, men løpende kostnader etterpå kan i noen tilfeller kompensere for denne forskjellen, på lengre sikt.

 

Kjetil Sjørengen, finansrådgiver i Sparebank 1 Gudbrandsdal

Interiør i eneboligen Front fra Nordbohus

Alle våre nye boliger bygges med energikarakter B – noe som gjør at boligen kvalifiserer for et grønt boliglån med lavere rente og bedre vilkår.

Finansrådgiverens tips til deg som vurderer å bygge hus nå

 

 

Det er viktig å ha et detaljert budsjett og en tydelig ramme for prosjektet. Det er mange fristelser underveis, så det er lett å la seg rive med. Videre finnes det mange løsninger som på sikt kan gi både miljø- og kostnadsgevinster. Noen av disse løsningene krever riktignok store investeringer. Det beste rådet er å snakke med rådgiveren din i banken tidlig i prosessen. Sammen setter vi opp en plan for hvordan du får økonomien til å henge sammen i byggeperioden, og ikke minst på lang sikt. Det er viktig å kunne leve godt også etter endt bygging. Gode avtaler med solide aktører kan bidra til at man unngår overraskelser underveis. Oppfølging i byggeperioden, gjerne med en uavhengig takstmann, kan være en god investering i prosjektet.

 

Kjetil Sjørengen, finansrådgiver i Sparebank 1 Gudbrandsdal

Kom i gang med ditt boligprosjekt

Vurderer du å bygge hus og vil vite mer om hvilke muligheter du har lokalt?

Ta kontakt med vår boligkonsulent, Inger Elise Sveen. Sammen ser vi på løsninger og tilpasser deres hjem for deres behov.

Telefon: 971 18 470

E-post: inger.sveen@nordbohus.no

Boligkonsulent i Nordbohus Lillehammer, Inger Elise Sveen