Livet blir bedre med naturlig lys

Nordbohus anbefaler VELUX. Vi tilbringer 90% av tiden vår innendørs – å få tilgang til dagslys og frisk luft i disse timene har enorme fordeler for folks helse. Det fører til bedre søvn, bedre humør, høyere aktivering, mindre stress og bedre generell mental helse. Takvinduer, som gir naturlig lys og frisk luft gjennom taket, har en massiv innvirkning på folks helse og velvære, ved å skape sunne og komfortable innemiljøer. Hvorfor ikke utnytte taket for mer dagslys og frisk luft?

Illustrasjon av eneboligen Link fra Nordbohus

Det finnes takvinduer for alle typer tak, og som passer til alle typer arkitektur, i flere størrelser og kombinasjonsmuligheter. Fjernbetjent styring er tilgjengelig for de fleste modellene, også via solceller, som utelukker behov for ledningsføring. Noen vinduer er hengslet i toppen, andre midt på og noen kan brettes ut til balkong. Selv rom uten tilgang til utvendig tak kan få lys fra oven med VELUX lystunnel.

Hvor skal lyset slippe inn?

Skal man utnytte alle fordelene dagslys gir, så kan man starte med å planlegge hvor i boligen de ulike rommene skal være – og ikke minst hvilke rom som skal være rett under taket, hvor muligheten for dagslysinnslipp er aller størst.

Bilde av kjøkken

Om morgenen kan det være fint med et naturlig og varmt sollys, der man kan nyte en bedre frokost og få en god start på dagen. Derfor gjelder det å plassere kjøkkenet i et østvendt rom. Ettermiddagene tilbringes ofte i stuen – plasserer man dette rommet i en vestvendt retning, utnytter man solens reise over himmelen og får et hyggelig og stemningsfullt lys.

Bilde av kjøkken med takvindu.
Bruk takvinduer for å få morgensolen inn til frokosten på østvendte kjøkken.

Er et hjemmekontor i planene, trenger boligeier et rom som får inn mye lys i løpet av dagen. Sørvendte rom får aller mest sol – som også vil bidra til produktiviteten. Rom mot nord er derimot mange kunstneres fortrukne rom å jobbe i, da de får et svært stabilt lys hele dagen med få skygger og avvik.

Hvor mye lys slippes inn?

TEK 17 har et krav om gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet på minimum 2,0 %, noe som kan være en utfordring i boliger med flate tak. Da blir boligen først og fremst opplyst via fasadene, men tilføyer du VELUX vinduer for flate tak midt i huset, kan du forvandle den mørkeste delen av huset til den lyseste.

Illustrasjon av eneboligen Villa Lilla 2 fra Nordbohus

Bilde av stue med takvindu
Et flatt tak er ingen hindring for dagslys. Med VELUX overlys kan du føre dagslyset videre inn i hjemmet, der fasadevinduene kommer til kort.

Effekten kan være dramatisk i positiv retning – dusjnisjen blir et blikkfang, arbeidskroken blir mer innbydende, og den smale korridoren oppleves som større når et vindu i taket slipper dagslyset ned i gangen.

Regulering av lys og luft

Alle VELUX takvinduer og vinduer for flate tak kan utstyres med inn- og utvendig solskjerming for regulering av varme og lys, eller mørklegging om natten. Husk også å tenke gjennom aspekter som hvor høyt det er under taket – rekker du opp til vinduene eller må de kontrolleres fjernbetjent med en trådløs veggbryter, eller kanskje til og med ved hjelp av en app på telefonen? Fjernbetjente takvinduer har også en regnsensor, som lukker vinduene automatisk ved nedbør.

Illustrasjon av stue i eneboligen Link fra Nordbohus

Takvinduer forbedrer ikke bare lysinnfall og inneklima, de er også et designelement i seg selv og bidrar til å tilføre boligen kvalitet. Hvis man velger et fjernbetjent VELUX takvindu med VELUX ACTIVE inneklimakontroll, kan det styres automatisk slik at man med et enkelt trykk på den tilhørende appen kan forvandle et varmt og innelukket hjem til en herlig oase med behagelig temperatur og rikelig med frisk luft.

Dame som justerer takvinduene med mobilen
Ta kontroll over inneklimaet ditt med fjernbetjente VELUX takvinduer.

Mer plass og energieffektivitet

For ett eller flere takvinduer kan tilføre lys i mørke rom, slik at de blir mer anvendelige og hyggeligere å være i, men i trange loftsrom kan et takvindu også bidra til å øke utnyttelsesgraden fordi takvinduer gir mer plass under taket. Et tak er i mange tilfeller opptil 50 cm tykt, mens et takvindu bygger bare 10 cm helt ytterst i konstruksjonen. Dette øker takhøyden med inntil 40 cm! I begge tilfeller økes bruksverdien av boligen, men også den økonomiske verdien – som regel flere ganger kostnaden av vinduene.

Bilde av stue med takvindu

Det er også en god idé å tenke på energieffektivitet helt fra starten, ettersom myndighetene stiller store krav til optimalisering og videreutvikling. Alle VELUX takvinduer er utstyrt med 3- lags lavenergiglass med herdet glass på utsiden og laminert glass på innsiden. Dette er betryggende når takvinduet er plassert over områder hvor mennesker sover, leker eller jobber. Herdet glass på utsiden beskytter mot ballspill og grener fra trær, samt ekstreme værforhold som storm og hagl.

Tips

– Bruk taket – den femte veggen – og utnytt alle muligheter for dagslys og frisk luft
– Et takvindu gir dobbelt så mye dagslys som et fasadevindu i tilsvarende størrelse
– VELUX takvinduer kommer i ulike størrelser og løsninger som gjør montering både enkelt og effektivt

– Med VELUX smarthusløsninger kan man enkelt optimere inneklimaet via telefonen

Finn forhandler