Det Lune hjemmet i Vågå

Med en nydelig tomt i Vågå, en fem-års plan, og Nordbohus Innlandets avdeling på Vinstra i ryggen startet planleggingen av det som skulle bli drømmehjemmet til Heidi og Tom Stian. – Det å se det ferdige resultatet var helt ubeskrivelig, forteller Tom Stian. 

Når man skal bygge sitt helt eget hjem, er nøye planlegging viktig for å få boligen akkurat slik du ønsker. Det skal være et hjem du skal bo igjennom mange år, - og gjerne et du kan bli gammel i. Dette visste Heidi og Tom Stian, som hadde ting nøye planlagt allerede før de kontakt med Nordbohus Innlandets avdeling på Vinstra. 
- Når vi kjøpte tomten på Vågå la vi en plan som gikk over fem år. Eldste sønnen vår var da ett år, og planen var at huset skulle stå klart til han begynte på skolen. Vi startet prosessen med å tenke, planlegge og se på hus allerede da. Men det var først når vi flyttet til Vågå at planleggingen startet for alvor. Da satt vi oss ned og skrev hva som var viktig for oss før vi begynte å se på hustyper som kunne passe våre ønsker og krav. På grunn av den nydelige tomten, var det viktig å finne et hus med mye vinduer slik at vi fikk utnyttet utsikten til det fulle, forklarer Tom Stian. 

Gode råd fra Nordbohus

Med en så flott plassering på tomten, måtte Heidi og Tom Stian finne et hus som fikk utnyttet alt den har å by på. Med over 30 boliger i huskatalogen, samt muligheten til å få arkitekttegnet bolig, var det fint å ha gode sparringspartnere i Nordbohus. 
- Det å skulle velge hus ble en lengre prosess. Vi fikk blant annet tegnet om en hustype, men så etter hvert at denne ble helt feil for tomten. Etter dette ble byggeleder med på befaring av tomten, og da ble vi sammen enige om at hustypen Lun ville bli veldig bra her. Lun har en ganske spektakulær stue i 2.etasje med høy himling, og dette falt vi for. Stuen har også store vinduer, og åpner opp mot utsikten vi har ned til Vågåvatnet og fjelltoppene i Jotunheimen, forteller Tom Stian. 

Egen vri på Lun 

Så snart hustypen var valgt, startet arbeidet med å skreddersy huset etter familiens egne behov. Når man velger Nordbohus som utbygger får man nemlig muligheten til å tegne om på huset sammen med en arkitekt. På den måten får du din helt egen, unike versjon av huset hvis du ønsker. Dette valgte familien på Vågå å benytte seg av. 
- Vi gikk gjennom de opprinnelige plantegningene til Lun og bestemte hvilke endringer og justeringer vi ville ha for at huset skulle passe til oss. Det var viktig for oss at vi kunne gjøre våre endringer på huset, både med tanke på planløsning, men også på materialvalg og andre tilvalg. Det ble noen runder med møter og nye skisser før vi fant det rette, men gjengen på Nordbohus var veldig flinke og tålmodige gjennom prosessen. Dialogen og hjelpen vi fikk med dem var kjempeviktig, og gjorde at hele prosessen førtes trygg, sier Tom Stian. 

Familien ente med å gjøre en god del endringer fra den opprinnelige plantegningen til Lun for å utnytte tomt og utsikt på best mulig måte. I tillegg fikk de muligheten til å gjøre deler av arbeidet selv, noe de syntes var fint. 
- Vi har gjort en rekke endringer. Blant annet endret vi på en del vinduer, fjernet et soverom i første etasje, og flyttet på kjøkken og trapperommet. Vi fikk også utvidet vaskerommet, flyttet på badet i andre etasje og la inn en walk-in garderobe til hovedsoverommet. Soverommet tok vi vekk for å få et større allrom, og kjøkkenet flyttet vi slik at vi fikk utsikt fra kjøkkenet, så fikk heller TV-stua være vendt mot baksiden av huset, forklarer han. – Vi valgte å gjøre grunnarbeidet selv, samt malingen og monteringen av kjøkkenet. Vi hadde veldig god dialog med byggeleder og håndverkerne gjennom hele prosessen, og følte det var en god plan og fin flyt gjennom hele byggeperioden. 

- En ubeskrivelig følelse

Etter all planleggingen, byggingen og egen-innsatsen kom endelig dagen da huset sto ferdig og var klart til overtakelse. 
- Vi var ofte innom tomten for å se på utviklingen, men det å endelig se det ferdige resultatet, og at det ble slik vi ønsket, var ubeskrivelig. Det å bo i et hjem du har vært med å planlegge ned til minste detalj og som du har fått satt ditt preg på, er en helt spesiell følelse. Vi trives utrolig godt og er veldig fornøyd med jobben og hjelpen vi fikk av Nordbohus Innlandet, smiler Tom Stian.