Bygger for å bo - ikke for å investere

"Nå selges boliger med tap" heter det i en artikkel på DN.no. Det henvises til en boligeier som kjøpte leilighet i Oslo i desember 2012, og måtte selge den med 300.000 i tap. ..."...119 kvadratmeter stor leilighet i shoppinggaten Hegdehaugsveien på Oslos vestkant. Boligen gikk for 4,9 millioner kroner, og det er 300.000 kroner mindre enn selgerne selv gav for den i desember 2012". http://www.dn.no/eiendom/article2770412.ece

Jeg kritiserer ikke artikkelen i seg selv, den er balansert og god, men jeg vil ile til med et synspunkt i sakens anledning på boligmarkedets vegne. Folk flest kjøper nemlig ikke bolig med tanke på potensiell kortsiktig gevinst. De kjøper for å bo der, i hvert fall de fleste av Nordbohus sine kunder. Og historisk sett så har det vist seg å være en god investering å kjøpe bolig de siste årene. Det er jo flott det også.

Det er synd at noen opplever boligmarkedet slik at de taper kr. 300.000,- men dette er ikke et bilde på virkeligheten for folk flest, og heller ikke en opplevelse som er representativ for markedet for øvrig. Det er mange i boligmarkedet som ikke bor i storbyene. Og vi må huske på at folk flest kjøper bolig for å bo der, i hvert fall Nordbohus sine kunder. Man forventer ikke at boligen skal stige kjapt i verdi før den selges med gevinst, som kanskje en aksjespekulant vil vurdere aksjemarkedet. I så fall vil sikkert mange aksje-eksperter uttale at desember 2012 til februar 2014 er en litt for kort tidshorisont å basere gevinsten på. Det gjelder selvsagt for boligmarkedet også, og for boligeieren som i det omtalte tilfellet opplevde å selge sin bolig for 300.000 mindre enn den ble kjøpt for.

Vårt råd til alle kunder er å kjøpe for å bo der, i hvert fall over en viss tidshorisont. Dersom man tenker å flytte igjen etter et år så må man vurdere om bygging eller kjøp av ny bolig er det riktige valget. Kanskje leiemarkedet er mer fornuftig? Men med dagens leiepriser vil muligens kjøp eller bygging av bolig være det beste alternativet økonomisk sett uansett. Regn på det, og se hva som er best for deg. På www.husbanken.no kan du finne fine tips og en god kalkulator som forteller hvor mye du har råd til å bruke på ny bolig.

Dersom man velger å gå til det skritt å bygge bolig kan Nordbohus være en god partner. På vår hjemmeside finner man en rekke flotte aktuelle boliger. Blant annet salgssuksessen ORION som vises på bildet - www.nordbohus.no/orion

Lykke til - bygg for å bo

25.02.2014
Skrevet av Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef Nordbohus AS

Finn forhandler