8 tips for hus og hage til høsten

Tar du godt vare på hus og hage så kan du få det like fint til neste sommer.

Sommeren er kort, og høsten melder sin anmarsj allerede i september. Hus og hage trenger stell før kulda setter inn, og det er aldri for sent å starte tidlig. Her er 8 forberedende tips fra Nordbohus.

1. Vask markiser, parasoller og andre tekstiler til utendørs bruk

For å slippe unna grønske og mugg som kan ødelegge markisen eller parasoller er det lurt å vaske den med mildt såpevann hver høst og vår. Bruk en mild såpe, og vask forsiktig med svamp eller børste. Impregnér den gjerne etter vask, og husk at markisen må være helt tørr før den kan rulles inn, slik at den ikke mugner i løpet av vinteren.

2. Vis hagemøblene litt kjærlighet

Møbler som brukes bør også behandles. Før du setter bort utemøblene er det lurt å vaske de godt, samt behandle de med riktige midler for å ta best vare på de til neste vår. Vask også tilhørende sitteputer hvis det er mulig. Hvis møblene skal stå ute, dekk de til med en presenning. Slik beskyttes de best mot både påskesol og vinterstormer.

Hagemøbler på fin uteplass ved eneboligen Nukleus
Gi hagemøblene litt kjærlighet, så blir de like fine til neste sommer.

3. Stell gressplenen

Ta det som trening, og klipp og rak gressplenen en siste gang før temperaturene synker. Hvis døde løv og blader blir liggende som et lokk over gresset, vil dette potensielt kvele gresset, og forhindre optimale vekstvilkår for en grønn og frodig plen. Om du heller ønsker å bruke løvet som gjødsel, er også dette en mulighet. Bruk en gressklipper med bioklipp-funksjon som finkutter bladene.

Les mer: Slik får du drømmehagen

4. Beskjær busker, stauder og hekker

Busker kan beskjæres ned til ca en fjerdedel av størrelsen, og bør beskjæres siste gang om høsten. Sjekk også med kommunens regler at du overholder ansvaret ditt vedrørende størrelse og høyde på hekken før du går i gang med jobben.

5. Plant blomsterløk og knoller

Om du gjør dette i høst kan du se fram til en blomstrende vår i hagen din til neste år med tulipaner, krokus, perleblomst og våriris for å nevne noen. Lag deg nye bed, plant direkte i plenen for en naturlig blomstereffekt, eller sett løkene lag på lag i krukker. Pass på at krukkene står kjølig, men ikke i minusgrader.

6. Stell og sett bort gressklipper og grill

Rens både grill og gressklipper etter produktenes anvisning, og sett de bort for vinteren. Da kan du enkelt ta det i bruk igjen til våren med god samvittighet, og uten å måtte bruke ekstra tid på å rengjøre etter fjorårets klipp og grilling.

7. Sjekk ytterveggene

Sjekk om sommerens sol (eller regnvær) har satt sine merker på ytterveggene dine og rundt vinduene. Om du oppdager skader, er det lurt å iverksette tiltak for å fikse opp i dette før vinteren kommer.

Les mer: Slik tar du vare på boligen din

Sjekk veggene også når du setter bort hagemøblene til vinters.
Ta en god sjekk på husveggene også når du setter bort hagemøblene for sesongen.

8. Ta inn hageslangen, og steng utekranen

Dette kan du gjøre når frosten gjør sitt inntog. Ved å tømme og stenge utekranene og hageslangen unngår du at restevannet fryser til is og sprenger rørene.

Likte du denne artikkelen? Finn flere tips og råd

Skrevet av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå

Kontakt oss

Samtykkeerklæring
Vi trenger ditt samtykke til behandling av personopplysninger for å kunne behandle din forespørsel.

Det er trygt å gi oss informasjon om hvem du er da vi følger gjeldende lover og regler når vi behandler opplysninger.

Følgende opplysninger må du gi oss: Navn, telefon, e-post, og melding.

Jeg samtykker til Nordbohus og selskapets databehandlere sin behandling av mine personopplysninger, slik som beskrevet i personvernerklæringen. Din forespørsel vil bli videresendt til riktig Nordbohuskontor.

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke samtykket tilbake og du vil deretter ikke motta ytterligere informasjon eller direkte henvendelser fra oss.

Ved å gi ditt samtykke vil den informasjonen du registrerer bli lagret og behandlet av oss og vår leverandør av driftstjenesten. Vi har en avtale med vår leverandør som sikrer forsvarlig håndtering av dine personopplysninger. Informasjonen vil ikke bli solgt eller på annen måte bli gjort tilgjengelig for utenforstående.

Den informasjonen som vi lagrer og behandler vil omfatte generelle personopplysninger som du har gitt oss tilgang til som beskrevet på denne siden.

Under vår personvernerklæring vil du finne ytterligere informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger, hvem som er databehandleransvarlig for ditt Nordbohuskontor, samt hvordan du eventuelt kan få målrettet markedsføring fra

Nordbohus. Nordbohus AS, 26.07.18