Slik får du drømmehagen

Selv den tristeste hagekrok kan bli et spennende uteområde. Setter du av tid til å finne ut av hvilke planter som kan trives, for ikke å nevne hvordan du vil ha hagen din, kan den være til glede i mange år fremover. Det kan kanskje være fristende å brette opp ermene og sette spaden rett i jorda, men om du ikke har lagt en plan først kan hastverk fort bli lastverk. Planter må flyttes, gress plantes på feil plass i tillegg til at helheten ikke blir helt som du har tenkt. En flott hage starter på papiret, så finn frem penn og papir og start hageplanleggingen. Gjør du et godt forarbeid er både tid samt penger spart.

Hva slags hage vil jeg ha?
Det første du må gjøre før du starter planleggingen er å finne ut hva slags hage du ønsker deg. Skal den brukes, være til pynt, være barnevennlig, benyttes til soling, eller vil du kanskje ha drivhus og nyttevekster? Hva liker du, hvilken stil og atmosfære ønsker du? Liker du hagearbeid med småpusling eller vil du ha minst mulig vedlikehold? Er du bevisst dette har du kommet godt på vei pluss at du kanskje får noen hageideer. Det blir lettere å finne ut av hva slags vekster som er gunstige og hva som vil gi deg verdi. Bestem deg for hagens formål før du starter arbeidet, istedenfor å ta litt av alt, så er sjansen mindre for at du trenger å gjøre den om så ofte. Tenk i tillegg over hvilke allergier som finnes i familien. Mange planter avgir pollen som kan bli en sann plage for allergikere, og i verste fall risikerer du å måtte fjerne noe av det du har plantet.

Vil du se bilder av flott hage? www.nordbohus.no/nukleus

Form og farge
Gi hagen en gjentagende form. Dette er et tips som går igjen hos flere som spesialiserer seg på hage. Ved å holde deg til enten rette linjer eller ovaler skaper du et ryddig og helhetlig utseende. Den skal se fin ut gjennom hele året, så velg planter med ulik blomstringstid slik at det alltid er farger rundt huset. Sesongen er kort så benytt også vintergrønne vekster og planter med skulpturell effekt som gjør at det ser vakkert ut vinterstid, så vel som i blomstringsperiodene. Velger du planter med kort blomstringstid, så bør du velge de som har et spennende bladverk eller gjør noe ut av seg i form av tekstur og greiner.

Se bilder av flott hage her: www.nordbohus.no/elara

Mer enn planter
Ikke bare vekster kan gi liv. Ulike former for dekke kan gjøre mye for helheten. Mens det i utlandet benyttes både fliser og støpte dekker, kan dette ofte gi problemer her til lands med frost og telehiv. Velger du belegningsstein eller heller kan du likevel få et flott uttrykk. Tenk kreativt når du legger dem med rammer, variasjon i størrelse og bland ulike steiner. Stikker det fjell opp i dagen, utnytt det ved å bygge hagen rundt. Velg farger du kan leve med i lang tid, uten å bli lei av dem. Et tips er å bruke flat belegningsstein rundt bed som du kan kjøre gressklipperen over. På denne måten slipper du kantklipper og at gresset vokser seg inn i bedet.

Vakker plen
Den største utfordringen i hagen er gressplenen. Drømmen er grønn, men syndere som løvetann, kløver og mose kan fort ta over. Men frykt ikke, det er mulig å gjøre noe med det. Med en gang plenen har tørket opp etter snøsmelting, rak bort gammelt gress. Grav løvetenner opp fra plenen med roten, så slipper du at det sprer seg. Sliter du med mose anbefales det å gjødsle tre ganger i løpet av året. Første runde når snøen forsvinner. Allerede ved St. Hans vil du se forbedringer. Kløver er en annen ting mange irriterer seg over. Det positive med denne veksten er at den faktisk gir næring til gresset med nitrogenfikserende røtter. Vil du likevel bli kvitt den, klipp plenen ofte og prøv med plenrens. Fungerer ikke det, kan det hende du må frese opp jorda og begynne på nytt, men spørsmålet er om det er verdt det når den faktisk gjør nytte av seg.
Les også: Slik sår du plen om høsten eller våren
Les også: Bjørn legger ferdigplen

Tenk langsiktig
Som med interiør er det viktig å tenke langsiktig kvalitet med hagen. Se for deg at hage og hus skal vare like lenge, planlegg derfor deretter. Ikke alle vekster passer til samme jordsmonn, så om noe ser fint ut hos andre behøver ikke det å bety at det vil være riktig i din hage. Snakk med fagfolk som sitter på kunnskap omkring hva som passer jorda hos deg. Kanskje det finnes vekster du ikke har tenkt på som kan gi ny inspirasjon til hagen. Synes du det er vanskelig å gjøre jobben selv, finnes det eksperthjelp å få.

Hvordan går du frem når du planlegger hagen?

Facebook Comments Box

Bestill gratis huskatalog

SERTIFISERT AV SINTEF
Med teknisk godkjenning fra SINTEF kan du være trygg på at vår byggekvalitet holder mål. Trygghet er verdifullt. For oss. For myndighetene. For deg.

FERDIGHUS VS KATALOGHUS
Det er vanlig å omtale kataloghus som ”ferdighus”, men de husene du finner i huskatalogen vår kan tilpasses og skreddersys til din tomt og dine behov. Det som vi i bransjen kaller ferdighus blir ofte bygd på fabrikk og alt du kan justere er innredningen. Ferdighus eller kataloghus.

NORGES MEST FORNØYDE KUNDER
Nordbohus fikk førstplassen i tre av fire kategorier innen kundetilfredshet for 2015. Det er vi stolte av! Blir du vår neste fornøyde kunde? Vant tre av fire priser i kundetilfredshet.

GÅ PÅ VISNING I VIRTUAL REALITY
Alle hus i vår huskatalog er modellert i Virtual Reality (VR). Ta kontakt med din nærmeste Nordbohusforhandler og gå på visning i 31 hus på 10 minutter, eller bruk timesvis i dine favoritter. 

 

Bestillingen vil bli sendt til Enkel Bygg og Butikk AS.